Listing 1 - 6 of 6
Sort by

Book
Diksmuide en de gemeenten aan de IJzer : wederopbouw 1919-1929
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789464079371 Year: 2020 Publisher: Diksmuide Stadsbestuur Diksmuide

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Na de Eerste Wereldoorlog lag de Westhoek in puin. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de streek krabbelde recht. In tien jaar tijd herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as. Tegen het einde van de jaren twintig was de wederopbouw grotendeels voltooid. Die wederopbouw bepaalt tot op vandaag het uitzicht van de Westhoek. Met het project Feniks2020 wordt de wederopbouw in grote en kleine verhalen weer tot leven gebracht. Na de Eerste Wereldoorlog lag de Westhoek in puin. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de streek krabbelde recht. In tien jaar tijd herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as. Tegen het einde van de jaren twintig was de wederopbouw grotendeels voltooid. Die wederopbouw bepaalt tot op vandaag het uitzicht van de Westhoek. Met het project Feniks2020 wordt de wederopbouw in grote en kleine verhalen weer tot leven gebracht.


Book
Vilvoorde City, meer bepaald in de Far-West : sociale huisvesting in Vlaams-Brabant
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789042922877 9042922877 Year: 2009 Volume: *4 Publisher: Leuven Gent Peeters Provincie Vlaams-Brabant Amsab

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vilvoorde City, meer bepaald in de Far-West bundelt de resultaten van het studieproject ‘Sociale huisvesting in Vlaams-Brabant’ in opdracht van het provinciebestuur. Het werd door Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis uitgevoerd in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant’.Amsab-ISG koos voor een diepgaande studie van de wijk Far-West in Vilvoorde. De kern van deze buurt is de tuinwijk Maurits Duché. In 1921 gaf de sociale huisvestingsmaatschappij De Vilvoordse Haard de opdracht tot de bouw van een nieuwe wijk. Die ontwikkelde zich al snel tot een hechte gemeenschap waar cafés en sport een belangrijke plaats innamen.Tuinwijken waren zeer populair toen België na de Eerste Wereldoorlog oplossingen moest zoeken voor het ernstig woningtekort. Het idee kwam uit Engeland waar Ebenezer Howard in 1902 de term ‘tuinsteden’ introduceerde in zijn werk Garden Cities of To-Morrow. Vanuit een utopische visie pleitte hij voor nieuwe geplande steden omgeven door landbouwgebied en groen. Toen na de Eerste Wereldoorlog meer dan 100.000 huizen moesten worden heropgebouwd in België, zagen socialistisch en modernistisch geïnspireerde architecten het heil in tuinwijken, de afgeslankte versie van tuinsteden. De opdrachtgevers waren vooral coöperatieve huurdersverenigingen en sociale huisvestingsmaatschappijen.In drie hoofdstukken krijgt de lezer een historisch overzicht van het ontstaan van de Far-West tot de uitbreiding ervan vandaag. Het archiefmateriaal bood dikwijls verrassende details die het verleden weer springlevend maakten.De wijk is echter meer dan een geografische afbakening van een stuk grond. Het is ook een verzameling van persoonlijke ervaringen en geschiedenissen. Daarom bundelt het vierde hoofdstuk niet alleen herinneringen aan het leven in de wijk van vroeger, maar ook getuigenissen van jonge bewoners nu. Hierdoor werden zij actief betrokken bij de geschiedenis van de eigen wijk, die tenslotte nog steeds verder evolueert.Fotograaf Piet Janssens gaf zijn eigen interpretatie van het verhaal van de Far-West. Dat resulteerde in een kleurrijke reeks beelden.


Book

Book
Vijfhonderd jaar geschiedenis van de ingenieur : 1500-2010
Author:
ISBN: 9789044127409 Year: 2011 Publisher: Antwerpen Garant

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Noël Lagast , erevoorzitter van de VIK en hoofdredacteur van I-mag, schreef het boek 'Vijfhonderd jaar geschiedenis van de ingenieur, van 1500-2010'. Lagast situeert de ingenieurswetenschappen en de ingenieur in een historisch perspectief. De auteur beschrijft onder meer het ontstaan en de geschiedenis van de burgerlijk ingenieurs in België. Buitenlandse invloeden en binnenlandse ontwikkelingen, met name de industrialisering in het zuiden van het land en rond Gent, krijgen daarbij ruime aandacht. Ook de 'technisch' of 'industrieel ingenieurs' worden in het boekwerk uitvoerig onder de loep genomen.


Book
Islamitische ruimtes in de stad : de ontwikkeling van gebedsruimtes, moskeeën en islamitische centra in Gent
Author:
ISBN: 9789038214818 Year: 2009 Publisher: Gent : Academia Press,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Moslims kunnen hun vijf dagelijkse gebeden overal uitvoeren. Toch gingen Gentse moslims al kort na hun aankomst in de jaren 1960 op zoek naar een gezamenlijke gebedsruimte. In de diaspora betekenen moskeeën dan ook zoveel meer dan in de islamitische landen van herkomst. Ze evolueerden van ontmoetingsplaatsen in den vreemde tot multifunctionele centra ingebed in het stedelijke weefsel. Toch blijven deze 'schuilmoskeeën' voor de doorsnee Vlaming onzichtbaar in het stadsbeeld. Ze zien er immers niet uit als typische moskeeën met koepels en minaretten. Het zijn veeleer omgebouwde rijhuizen of panden die oorspronkelijk een andere bestemming hadden. Dat zegt ook veel over de positie van de moslims die niet over de mogelijkheden beschikten om nieuwbouwmoskeeën op te trekken. Daar komt stilaan verandering in. In de beginjaren van de moslimaanwezigheid in Europa en het Westen was de oprichting van een islamitische ruimte voornamelijk gericht op de eigen groep. Later werd zelfvertegenwoordiging ten opzichte van de buitenwereld alsmaar belangrijker. Terwijl moskeeën vroeger de moslims als het ware verborgen achter hun gevels, zijn ze vandaag de manier bij uitstek om zich te tonen. Dit boek van Meryem Kanmaz schetst de totstandkoming van de Gentse moskeeën en gebedsruimtes van de jaren 1960 tot 2009

Keywords

Sociology of religion --- Islam --- islamitische architectuur --- Architecture --- Ghent --- Mosques --- Societies, etc. --- #SBIB:316.331H351 --- #SBIB:316.331H421 --- #SBIB:316.334.5U20 --- C5 --- islam --- religieuze instituten --- Gent [gemeente in arrondissement Gent - BE] (x) --- 316.334.5 <493> --- 297*35 --- 726.2 --- 725.83 --- Islamitische architectuur ; Gent ; 1960-2008 --- Moskeeën --- Gentse Moslims --- Euro Islam architectuur --- BPB1003 --- Godsdienst en verstedelijking --- Morfologie van de godsdiensten: Islam --- Sociologie van stad (buurt, wijk, community, stadsvernieuwing) --- Maatschappelijke organisaties en maatschappelijk leven --- Sociologie van het wonen, van de woonomgeving. Sociale ecologie.--België --- Islam en het Westen --- Moskeeen. Minaretten --- Gebouwen voor vergaderingen. Gebouwen voor verenigingen --- Religieuze architectuur ; moskeeën --- 725.83 Gebouwen voor vergaderingen. Gebouwen voor verenigingen --- 726.2 Moskeeen. Minaretten --- 297*35 Islam en het Westen --- 316.334.5 <493> Sociologie van het wonen, van de woonomgeving. Sociale ecologie.--België --- Architecture, Asian --- Islamic architecture --- Religious institutions --- Mohammedanism --- Muhammadanism --- Muslimism --- Mussulmanism --- Religions --- Muslims --- Societies, etc --- mosques [buildings] --- Moskeeën --- Religieuze architectuur ; moskeeën --- Sociologie van het wonen, van de woonomgeving. Sociale ecologie.--België --- Gent --- Imans --- Islam ; godsdienst --- Islam ; moskeeën --- islám --- ισλαμισμός --- Iżlam --- islamas --- islams --- islamismo --- iszlám --- ислям --- ислам --- mahomedanism --- islamism --- moslimský veriaci --- islámské náboženství --- sunita --- islámská církev --- mohammedanisme --- šíita --- mohamedanizmus --- muslimi --- muhamedanisme --- mohamedánstvo --- muhameedlus --- suna --- muhamedānisms --- muslimské náboženství --- muhamettilaisuus --- mahometonybė --- mešita --- Muhamedanizëm --- Ioslam --- architectuur --- Gent.

Listing 1 - 6 of 6
Sort by